Terug naar Games

PlayStation 4


PlayStation 5 is vanaf 19 november verkrijgbaar

Gepubliceerd 17-09-2020
Laatst gewijzigd 17-09-2020
Bron Gamer.nl
De PlayStation 5 is vanaf 19 november in Nederland en België beschikbaar.

De console komt op 12 november al in enkele landen uit, waaronder de Verenigde Staten, Canada, Mexico en Japan. Op 19 november is de console in de rest van de wereld verkrijgbaar, waaronder in Nederland en België.
 
Er verschijnen twee verschillende modellen van de PlayStation 5: eentje met een diskdrive en eentje zonder. Op de laatstgenoemde console kunnen games alleen digitaal afgespeeld worden. Het model met een diskdrive gaat 499,99 euro kosten, het model zonder een diskdrive kost 399,99 euro. Verdere verschillen zijn er zover bekend niet tussen de twee modellen.

De PlayStation 5 heeft qua grafisch geheugen 16GB GGDR6 en een CPU van 3,5 GHz. De GPU draait op 10,28 TFLOP’s met 36 compute units op 2,23 GHz. Belangrijk is dat de PlayStation 5 variabele kloksnelheden heeft, waardoor ontwikkelaars meer kracht voor andere processen kunnen gebruiken. Ook de snelle laadtijden zijn dankzij de SSD-schijf een belangrijk onderdeel van de console: de PS5 kan 5,5 GB per seconde inladen voor raw data en 8 a 9 GB per seconde voor gecomprimeerde data.
 
Daarnaast legt het bedrijf de nadruk op 3D Audio, dat mogelijk is dankzij de Tempest Engine. Ook de Dual Sense-controller komt met vernieuwingen: verbeterde haptic feedback laat spelers voelen wat voor wapens ze gebruiken of op welk oppervlak ze lopen of rijden. Games op de PlayStation 5 kunnen – afhankelijk van waar de ontwikkelaar voor kiest – in 4K en 60 frames per seconde of 8K en 30 frames per seconde worden afgebeeld.