Terug naar Kopers vertellen het

Ben Benders

‘De smaken waren weergaloos’

Ben en Jacqueline Benders uit het Limburgse Steyl zijn wel wat gewend op het gebied van haute cuisine, maar zo culinair hoogstaand als in het Duitse driesterrenrestaurant Vendôme dineerden ze niet eerder. ‘Het achtgangendiner was fantastisch’, vertelt Ben. ‘Zo hebben we het zelden gehad. Er werden ook heel mooie wijnen bij geserveerd. Het was echt absoluut top.’ Hij wist het arrangement te mijnen met 628 euro voordeel.

Het luxe Grandhotel Schloss Bensberg is gevestigd in een honderden jaren oud kasteel in het schilderachtige dorpje Bergisch-Gladbach, nabij Keulen. Tweesterrenrestaurant Vendôme bevindt zich in het aangrenzende gebouw. ‘We hadden een prachtige kamer en er stond zelfs een fles champagne als welkomstgeschenk’, vertelt de 68-jarige gepensioneerde musicus. ‘De eerste dag hebben we lekker op de kamer doorgebracht, het was daar heerlijk toeven. De andere dag hebben we veel gewandeld. Het is een schitterende omgeving.’

Maar het draaide bij dit driedaagse arrangement, natuurlijk vooral om het diner op de zaterdagavond. Acht gangen met bijpassende wijnen, en dan tellen de amuses niet eens mee. ‘Die waren ook geweldig. Een stuk of vijf subtiele gerechtjes. De bonbon van ganzenlever was absoluut fantastisch. Acht gangen is tegenwoordig wel wat veel voor ons. We worden allebei wat ouder en op een gegeven moment zit de maag gewoon vol. Maar de smaken waren weergaloos.’

Ben, die zeven jaar lid is van Privileges, heeft al eerder in restaurants met één of meer Michelinsterren gegeten. Vendôme, met twee sterren, behoort echter tot de bovencategorie. ‘De gerechten waren allemaal mooi op elkaar afgestemd, de smaken waren heel subtiel. En de wijnen, geweldig! Ik weet er wel wat van, ik koop en proef al veertig jaar hartstochtelijk wijnen. Maar echt, dit waren de beste wijnen die ik ooit heb geproefd. Ik was aangenaam verrast.’

Op de vraag welk gerecht er echt uitsprong, blijft het even stil. ‘Moeilijke vraag. Met name de visgerechten waren heerlijk. Maar wat ik heel bijzonder vond, was het gerecht met kalfshersenen. Werkelijk fantastisch, met een hint van tonijn erbij en een mooi bijgerecht van artisjok.’ Hij lacht: ‘Mijn vrouw durfde het niet aan.’