Terug naar Games

PC


Begin december eerste trailer nieuwe GTA

Gepubliceerd 09-11-2023
Laatst gewijzigd 09-11-2023
Bron Rockstar Games
In december komt er eindelijk een einde aan tien jaar vol geruchten, speculaties en gissingen omtrent het zesde deel in de Grand Theft Auto-serie (GTA). Uitgever Rockstar Games heeft bij monde van CEO Sam Houser officieel aangekondigd dat er begin december een trailer verschijnt waarin voor het eerst te zien is hoe het zeer langverwachte volgende deel eruit gaat zien. Het verschijnen van die trailer valt overigens samen met de 25e verjaardag van het bedrijf. 
 
Er is officieel nog geen titel bekend voor de nieuwe GTA-game, maar de kans is groot dat dit GTA VI gaat worden. Het is immers de opvolger van GTA IV (2008) en GTA V (2013). Terwijl GTA V in korte tijd uitgroeide tot een van de bestverkochte games aller tijden – inmiddels zijn er wereldwijd ruim 185 miljoen exemplaren verkocht – ontstond er bij het publiek al snel een behoefte aan een vervolg. Daar liet Rockstar Games zich lange tijd niet over uit. Dit leidde tot een enorme stortvloed aan speculaties, vooral op sociale media. Zou dit de grootste GTA-game ooit worden, met een map die wel drie steden bevatte? Verstopte Rockstar allerlei hints in hun publiciteitscampagnes? Zaten er clues verstopt in de GTA Trilogy, de weinig succesvolle heruitgave van drie vroege GTA-titels? Het bleef gissen, al gaf Rockstar in 2019 wel toe dat het nieuwe deel inderdaad in ontwikkeling was.
 
In 2022 werden er plotseling data naar buiten gebracht door een hacker die erin was geslaagd om de servers van Rockstar binnen te dringen. Uit die gegevens bleek  dat er in ieder geval een rechtstreekse link was naar een ouder deel uit de serie, GTA: Vice City uit 2002. Het komende zesde deel zou zich in dezelfde stad afspelen. Vice City is gebaseerd op Miami in de Amerikaanse staat Florida. Dat is geheel in lijn met de eerdere delen; GTA IV speelde in Liberty City (New York), terwijl deel V in Los Santos (Los Angeles) gesitueerd was. De hoofdpersonen van de nieuwe game zijn waarschijnlijk een broer en een zus die een misdadig duo vormen. Nog een paar weken wachten, en dan weten we hopelijk eindelijk meer.